To NAJ... z okolia Bratislavy

Nemusia byť v Guinessovej knihe rekordov, a pre nás sú predsa unikátne. V bratislavskom regióne sú miesta, ktoré sú nevšedné, mimoriadne, z rôznych dôvodov naj, a my vás na ne pozývame.

Záhorské špeciality

Počuli ste už o Habánoch? Boli to novokrstené skupiny z Nemecka, ktoré kvôli svojmu náboženskému presvedčeniu museli utiecť do Ruska a neskôr do Ameriky. Počas svojho sťahovania sa na nejaký čas usídlili aj na Morave a Slovensku. Práve v obci Veľké Leváre sa zachovali unikátne domy Habánov, ktoré patria medzi

Ak zatúžite zavítať do divokej prírody, v blízkosti rakúskeho Marcheggu leží  najzápadnejšia prírodná rezerváciaMoravské luhy sú oblasťou  s najvýraznejšou akumuláciou naviateho piesku v strednej Európe. Najväčšou vzácnosťou Moravských luhov sú kolónie bocianov bielych hniezdiacich na stromoch. Do Marcheggu sa dostanete aj na bicykli z Devínskej Novej Vsi cez Cyklomost slobody. Potom sa už len vydáte cez cyklotrasu Kamp-Thaya-March a dostanete sa do rakúskeho mesta Marchegg.

Image titlePodunajské originality

Históriu golfu na Slovensku začal písať golfový klub v Bernolákove. Práve tu bolo vybudované prvé 9-jamkové golfové ihrisko na Slovensku po roku 1990. Spolu s ďalšími dvoma rezortmi v okolí Bratislavy je najväčším golfovým rezortom s 55 grínmi a mnohými oceneniami. Rezort je známy tým, že ponúka 4 ihriská rôznych úrovní, počnúc najľahším ihriskom Park a končiac športovo najnáročnejším ihriskom v Európe, ihriskom Black River. Po športovom výkone si môžete dopriať aj sladkú odmenu. Milovníci medu a včelárskeho umenia z okolia Bratislavy majú jedinečnú možnosť navštíviť  najväčší včelársky skanzen v strednej Európe, ktorý sa nachádza približne dva kilometre od hlavnej cesty zo Senca do Sládkovičova. Na návštevníkov čaká história i súčasnosť získavania včelích produktov a viac ako tristo exponátov umiestnených v tichom prostredí anglického parku.

Image title



Malokarpatské unikáty

O tom, že v regióne Malých Karpát nájdeme tie najlepšie vína, netreba polemizovať. Vedeli ste však, že sa tu nachádza aj hrad s najrozsiahlejšími podzemnými pivnicami, najstaršou lekárňou z roku 1649 a najväčšou zbierkou historického nábytku? Na území Hradu Červený Kameň nájdete aj najväčšiu kolekciu dravých vtákov spolu s náučným parkom na Slovensku. Ak stále nemáte dosť kultúry, ponúkame vám ďalší tip, ako stráviť príjemné popoludnie s rodinou. Uhádnete, kde je možné nájsť najväčšie množstvo národného kultúrneho dedičstva po Ľudovítovi Štúrovi? Predsa v Modre a jej okolí! Práve v týchto miestach sa nachádza pamätná izba a múzeum, plaketa, hrob, pamätník a mnohé iné pamiatky, ktoré nám budú najznámejšiu osobnosť národného obrodenia navždy pripomínať.

Image title

Bratislavské osobitosti

V jedinečnosti nezaostáva ani hlavné mesto. Most Apollo s najväčším oblúkovým rozpätím 231 metrov sa vo svete preslávil najmä otočením konštrukcie hlavného mostného poľa vážiaceho 5200 ton ponad rieku Dunaj. Vďaka tejto technológii, použitej prvýkrát na svete, zhotovenia získal aj cenu OPAL AWARDS 2006 v USA. Bratislava sa môže pochváliť aj ďalším prvenstvom. Prvý let helikoptérou sa uskutočnil na mieste súčasného Námestia Slobody v roku 1897. Slovenskému vynálezcovi Jánovi Bahýľovi sa podarilo vyniesť vrtuľník do vzduchu ako prvému na svete.


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu