Nalaďte sa vianočne v regióne Bratislavy

Vianoce majú svoje čaro, či už ste doma alebo na námestiach. Región v okolí Bratislavy sa vyznačuje originálnou gastronómiou a zvykmi, a tiež silnou tradíciou pouličných trhov na oslavu adventu. Pre milovníkov unikátnej atmosféry v uliciach mesta prinášame zoznam vianočných trhov bratislavského regiónu, pre tých, ktorí obľubujú Vianoce v teple domova, ponúkame tipy, ako si sviatky ozvláštniť podľa našich predkov.


Image title

Nezameniteľná atmosféra Štedrého večera

Hodovanie na spôsob bratislavského regiónu má už oddávna minimálne 6 a maximálne 12 chodov, pričom začína tradične oblátkami a spôsob ich konzumácie je rôzny. Niektoré domácnosti ich jedia s medom, iné s cesnakom, alebo len čisté. V niektorých prípadoch po oplátkach nasleduje konzumácia ovocia, či orieškov spojená s tradičnými zvykmi. Aj čo sa polievok týka, je ponuka opäť pestrá. Paradoxne, klasická kapustnica je dochutená slivkami, mäsom, hubami či smotanou, nie je v tomto kraji plnou samozrejmosťou. Napríklad v okolí Modry sa pripravuje kyslá smotanová šošovicová polievka alebo polievka s domácimi ozdobne krájanými cestovinami frkacúlami, pre Bratislavu je typická rybacia polievka a napríklad v Senci vám ponúknu hŕstkovú kapustnicu z fazule, hrachu a šošovice s hubami a sušenými slivkami. Tradičný kapor so majonézovým šalátom, ktorý je v dnešnej dobe bežným štedrovečerným jedlom, sa udomácnil v našich kuchyniach až v 2. polovici 50. rokoch minulého storočia. V niektorých častiach tohto regiónu vás pohostia zemiakovo-cibuľovým šalátom a napríklad v hlavnom meste nie je ničím zvláštnym, ak sú prílohou k hlavnému jedlu len obyčajné opekané zemiaky. Aj poradie jednotlivých chodov sa odlišuje v závislosti od lokality. Z koláčov nesmú na Vianoce na Záhorí chýbať najmä tzv. cauty, v regióne okolo Malých Karpát si sviatky nevedia predstaviť napríklad bez tzv. pupákov s makom, v mnohých oblastiach je známy makovo-orechový koláč zvaný bejgli, či tiež vianočný koláč štedrák, ktorý pozostáva z troch vrstiev – z tvarohu, maku a orechov. Všetky suroviny, z ktorých boli jedlá pripravované, boli síce skromné, naši predkovia z nich predsa len dokázali pripraviť hostinu, ktorá prekypovala štedrosťou.


Image title

Originálne tradície v minulosti a dnes

Okrem gastronomických pôžitkov sú s Vianocami v regióne okolo Bratislavy neodmysliteľne späté aj obyčaje zdedené po predkoch. Do adventu na Záhorí patria tzv. strídžie dni. Podľa povier sa v tomto čase predpokladala zvýšená aktivita nepriaznivých síl, a preto napríklad predvečer Lucie dali zožrať dobytku cesnak, aby ho ochránil pred zlými duchmi. S Luciou je spojené aj veštenie, keďže naši predkovia verili v sily mágie a prikladali jej mimoriadny význam. V tento deň si dievčatá napísali na lístočky mená chlapcov, ktoré po jednom spálili a ten, ktorý im zostal na Štedrý deň, ten mal byť vyvolený. Ďalšou praktikou na západnom Slovensku bolo naberanie tečúcej vody pri brieždení, kedy slobodné dievčatá išli k potoku a opakovali: „Beriem vodu s pravú ruku, žehnám sa ja bohu duchu, vyše lávky, niže lávky, aby nemal nikde stávky, len u nás“ a pritom mysleli na svojho vyvoleného.

Do dnešných dní sa v rodinách zachoval len zlomok tradícií, najmä tých menej prácnych. v kresťansky založených rodinách sa doposiaľ chodieva do kostola po „betlehemské svetlo“ a počas Štedrého večera takto zapálená svieca svieti ako najdôležitejší symbol Vianoc. Pre okolie Bratislavy je typický zvyk klásť pod obrus vianočného stola šupiny z kapra alebo priamo peniaze, čo má rodine privodiť dostatok financií po celý rok. Inde si z rovnakého dôvodu dávajú na stôl peňaženky či chlieb s napichanými mincami pod stôl. Po jedle sa zvykne rozkrojiť jabĺčko, a podľa povier ak má jaderník pekný, hviezdičkový tvar, znamená to, že bude dobrý rok a všetci budú zdraví.

Inšpirujte sa sviatočnými pochúťkami či obyčajami prastarých rodičov alebo si príďte po vianočnú náladu priamo do drevených stánkov na námestiach plných lahodných vôní a kolied. Vianoce stretnete v bratislavskom regióne na každom kroku, a všade budú rovnako chytľavé!


Image title

Vianočné trhy v bratislavskom regióne

20. 11. – 22. 12 Vianočné trhy Bratislava-Staré Mesto

28. 11. – 29. 11.Tradičné vianočné trhy v hoteli Zátoka Senec

29. 11. – 20. 12. Ružinovská zima

01. 12. – 18. 12. Vianočné trhy Pod Pyramídou, Bratislava-Staré Mesto

03. 12. Mikuláš v Ružinove

03. 12. – 05. 12. Vianočná ulička 2015 Devínska Nová Ves

04. 12. – 06. 12. Vianočné inšpirácie Modra

05. 12. Mikuláš na hrade Červený Kameň

05. 12. Ompitálsky jarmok Doľany

05. 12. Mikuláš v SNG, Bratislava-Staré Mesto

05. 12. Mikulášska nedeľa v Bibiane, Bratislava-Staré Mesto

05. 12. Vianočné trhy a Výstava vianočných stromčekov a adventných kalendárov, súťaž vo varení kapustnice Sološnica

05. 12. Mikulášsky jarmok Stupava

05. 12. – 20. 12. Petržalské vianočné trhy

11. 12. Važecké Vianoce – Vianoce s FS Karpaty Bratislava, Bratislava-Ružinov

11. 12. – 12. 12. Tradičné vianočné trhy Dunajská Lužná

12. 12. Levársky advent, súťaž v pečení vianočných koláčov, Veľké Leváre

12. 12. Vianočné trhy Veľký Biel

12. 12. Prievozské vianočné trhy

12. 12. – 13. 12. Malý vianočný trh, Bratislava – Horský park

13. 12. – 16. 12. Vianočné trhy Dúbravka

13. 12. Rozprávkové Vianoce na hrade

17. 12. – 20. 12. Advent a Vianočné trhy Malacky

18. 12. – 20. 12. Ružinovské vianočné trhy

19. 12. Vianočné trhy Závod

19. 12. Dobrý trh v Starej tržnici 2015, Bratislava-Staré Mesto


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu