Písaný kameň (hraničný kameň)

Bratislavský lesopark
Bratislava

Popis:

Písaný kameň je lokalizovaný asi 2 km severo-severo-východne od horárne Kačín. Tento veľký balvan, ktorý bol pôvodne hraničným kameňom medzi slobodným kráľovským mestom Bratislavou a Stupavsko – pajštúnskym panstvom, o ktorom sa píše aj v listine panovníka Rudolfa II. z 1. septembra 1600. Na kameni je vytesaný rok 1600, štylizovaný znak mesta Bratislavy a znak Pálffyovcov s iniciálami NP. Je spomienkou na udalosti z roku 1600, keď sa mesto Prešporok dostalo do sporu s Mikulášom Pálffym. Významný uhorský magnát a hrdina tureckých vojen vlastnil rozľahlé pajštúnsko-stupavské panstvo, ktoré susedilo s majetkami slobodného kráľovského mesta Prešporok. Predmetom sporu bola hranica medzi týmito majetkami. Spor vyriešil cisár Rudolf II., ktorý ako pevnú hranicu určil skalu ležiacu uprostred malokarpatských lesov. Do kameňa dal vytesať znaky oboch sporných strán a letopočet 1600.

Čo robiť:

Po prezretí unikátneho hraničného kameňa odporúčame navštíviť novovybudovanú oddychovú zonu na Kačíne. Na svoje si pridu najmä rodiny s deťmi. Od rázcestia Na Kačín je možnosť odbočiť na Snežienku, odkiaľ premáva lanovka na Kamzík. Trvá to približne hodinu.

Ako sa sem dostanete:

Hraničný kameň sa nachádza v blízkosti rázcestia Na Kačín. Tam sa najjednoduchšie dostanete po červenej turistickej značke z Lamača (zastávka Klanec) alebo Marianky (zastávka Marianka námestie). Iná možnosť je vydať sa po žltej značke zo Snežienky, ktorá sa nachádza v lokalite Železná studnička

V prípade núdze použite súradnice GPS,nakoľko sa Písaný kameň nachádza mimo vyznačenej trasy.

šírka 48.222460 ° SŠ
dĺžka: 17.073020 ° VD 

Autor fotografie: Vladimír Lukačovič, www.hiking.sk

Písaný kameň (hraničný kameň)

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu