Kaplnka Svätá studňa

Svätá Studňa, Marianka
Záhorie
+421 2 65934448

Popis:

Po Bazilike Narodenia Panny Mária  je druhou najvýznamnejšou stavbou v Marianskom údolí. V kaplnke za oltárom pod ochrannou konštrukciou je  studňa, z ktorej čerpaním sa voda vytláča do nádrže vpravo od kaplnky, kde je možný jej odber.Rotundovú kaplnku nad prameňom, kde podľa legendy bola nájdená zázračná soška, dal v roku 1696 za 1000 zlatých postaviť knieža Pavel Eszterházy a krajinský personál, barón Ján Macholányi, ktorý je so svojou rodinou zobrazený na jednej zo stropných malieb. Maľby pochádzajú zo začiatku 18. storočia a tvoria výzdobu stien a klenby kaplnky. Nad oknami a v kopuli kaplnky sú v 8 - ich umeleckých obrazoch zobrazené udalosti z najstaršej histórie studne.

Stavbou kaplnky mariatálske údolie dostalo nový kultový priestor. Kedže aj v kaplnke sa slúžili omše, v roku 1722 bol postavený nový barokový oltár, ktorý nahradil pôvodný spráchnivelý oltár. V nikách kaplnky sa nachádza osem sôch svätcov, časť z nich od  Ľudovíta Godeho z r. 1750. Pred kaplnku boli premiestnené r. 1877 sochy pustovníkov sv. Antona a sv. Pavla, ktoré boli súčasťou pôvodného barokového oltára z r. 1736 kostola Narodenia Panny Márie – terajšej Baziliky Minor - pochádzajúce z dielne Juraja Rafaela Donnera jedného z najväčších sochárov baroka. Týmto zásahom boli sochy viac ako sto rokov boli vystavené nepriaznivým vplyvom počasia a vandalizmu. Preto pred vchod do kaplnky boli 23. 4. 1981 umiestnené kópie týchto sôch, vyrobené v dielňach " Uměleckých řemesel " v Brne.Originály sôch sa stali sa majetkom Slovenskej národnej galérie a po reštaurovaní od decembra 1981 tvoria súčasť expozície pôvodného barokového umenia.

Pre zaujímavosť uvádzame, že jedna z vitráží kaplnky je vyobrazená na poštovej známke v hodnote 0,45 EUR, ktorú vydala Slovenská pošta a.s. v emisnej rade „Veľká noc“ a jej inaugurácia sa uskutočnila 10.marca 2014 v Bazilike Narodenia Panny v Marianke.


Kaplnka Svätá studňa

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu