Múzeum včelárstva

Múzeum včelárstva na Slovensku
Podunajsko

Popis:

Táto pozoruhodná expozícia, ktorú otvorili v areáli Včelárskej paseky v Kráľovej pri Senci patrí k najväčším včelárskym skanzenom v strednej Európe. Nachádza sa tu vyše 300 exponátov zo včelárskej histórie aj súčasnosti. Exponáty sú umiestnené v tichom prostredí anglického parku.

Múzeum začalo zhromažďovať svoje zbierky v roku 1975. Iniciátorom jeho založenia bol R. Mičieta, ktorý spolu s V. Križanom napísal prvé dielo o dejinách včelárstva na Slovensku. Múzeum zhromažďuje materiál a dokumenty o vývoji včelárstva a jeho využívaní v rozličných oblastiach života človeka. V expozícii sú vystavené unikátne zbierky úľov ako napríklad kláty, dlabáky a koše používané už v 17. storočí, debničkové úle rozličného typu z 18. storočia, ktorých najväčším šíriteľom na Slovensku bol Juraj Fándly. Osobitnú skupinu vo vývoji úľov predstavujú reliéfne a figurálne úle. Skanzen dotvárajú ďalšie typy úľov používané vo včelárstve od 19. storočia po súčasnosť. V budove veľkého včelína sú umiestnené medomety, lisy na medzistienky, včelárske pomôcky a potreby z rozličných období vývoja slovenského včelárstva. Expozíciu vhodne dopĺňa výstava včelárskej literatúry, domáce aj zahraničné odborné časopisy a ukážky výrobkov zo včelích produktov. Okrem filmovej „Tisícročnej včely“ je atraktívna aj ochutnávka a predaj včelích produktov – medu a medoviny. V areáli je aj možnosť ubytovania.


Múzeum včelárstva

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu