Malé Karpaty bavia

3. aug. 2023

Malé Karpaty ponúkajú pohľad na úchvatné scenérie, stovky kilometrov turistických trás či kulinárske zážitky plné chuti. Pre každého, kto hľadá príjemný výlet do prírody, je toto miesto tou správnou voľbou. Uvoľnite sa od mestského zhonu, zažite niečo nové a vydajte sa na dobrodružnú cestu. Ponúkame pár tipov.

Krásy Malých Karpát nás bavia

Vysoká

Trasa na Vysokú je jednou z najobľúbenejších v Malých Karpatoch. Začína v obci Kuchyňa alebo zo Zochovej chaty a výstup vám zaberie približne 2-2,5 hodiny. Cesta vedie cez zalesnené svahy s príjemným stúpaním. V okolí sa vyskytuje muflón, takže ak budete mať šťastie, môžete ho stretnúť v lese. Na vrchole vás čaká odmena v podobe nádherných výhľadov na okolitú krajinu.

Záruby

Záruby sú najvyšším vrcholom Malých Karpát. Trasa sa začína v obci Smolenice a vedie cez lesy a lúky s miernym stúpaním. Na vrchole si môžete vychutnať pohľady na Kráľovu studňu a hrebeň Malých Karpát. Celková dĺžka trasy je približne 6 km, užijete si ju aj s deťmi.

Rozhľadňa Veľká Homoľa

Počas pekného počasia sa vydajte na rannú túru, či večerný západ slnka na čerstvom vzduchu na Veľkú Homoľu. Rozhľadňa Alexandra Filípka pri dobrom počasí ponúka krásne výhľady na okolitú prírodu. Najlepšie je vyraziť zo Zochovej chaty, odkiaľ trvá cesta menej ako hodinu. V tomto malebnom rekreačnom stredisku a neďalekej Modre - Harmónii nájdete aj rôzne atrakcie pre deti a možnosti ubytovania od turistických chát po wellness hotely.

Chute Malých Karpát nás bavia

Po vydarenej túre či rodinnom výlete určite vyhladnete a vysmädnete. V niektorom zo slobodných kráľovských miest so slávnou vinárskou tradíciou si určite vyberiete podľa vlastnej chuti.

Modra

Dostali ste chuť na zdravé jedlo a zážitok pre všetky zmysly? Vo Wild Kitchen vám pripravia výdatné a pritom ľahké jedlo, ktoré roztancuje vaše chuťové poháriky. Reštaurácia Starý dom spolu s vinárňou u Ludvika ponúka sezónne špeciality, pri ktorých dbajú na kvalitu a čerstvosť lokálnych surovín. Niečo staré, niečo nové, ale hlavne všetko dobré. Kulinársky zážitok, po ktorom sa budete usmievať od ucha k uchu zažijete v Mlyne 108. V Cuvee alebo u Pradeda zahasíte smäd pohárikom lokálneho vína, ktoré vás okúzli chuťou čistého hrozna.

Pezinok

Vychutnajte si lahodný zážitok dotvorený výnimočnými vínami zo Zámockého vinárstva. Na  zámku Šimák zažijete pocit ako z rozprávky. Jedinečné miesto s dotykom histórie je určite Malokarpatské múzeum, kde vám interaktívne expozície predstavia región i dejiny vinohradníctva. Ak ste milovníci sladkého, tak sa zastavte u Mlsnej Emmy a ochutnajte fantastické ručne plnené čokolády.

Svätý Jur

Užite si vynikajúce gurmánske špeciality a atmosféru, ktorú zažívali členovia rodu Habsburgovcov či Pálffyovcov. Romantickú večeru plnú chutí zažijete v kaštieli Pálffy

Túžite si posedieť s priateľmi pri fľaške vynikajúceho vína? Rodinné vinárstvo Bognár ponúka kvalitné vína z vlastných viníc a nájdete ich v historických priestoroch Kláštora Rehole piaristov.


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu