Záhorie baví

10. aug. 2023

Krajina ako stvorené na pokojné prechádzky borovicovými lesmi alebo cykloturistiku - po rovine či hrebeňoch Malých Karpát. Je tu množstvo trás s krásnymi výhľadmi, ktoré vás chytia za srdce. Či ste už skúsený biker, rekreačný cyklista, alebo sa chystáte na svoju prvú cyklotúru. Teraz je ten správny čas spoznávať pôvab nášho regiónu. Dofúkajte si kolesá a ide sa!


Zo sedla bicykla nás to baví

Výlet môžete začať pod hradom Devín alebo v Devínskej Novej Vsi pri cyklomoste Slobody. Cesta železnej opony Eurovelo 13 vedie popri rieke Morava územím s unikátnou faunou a flórou, o ktorej sa dozviete viac na najdlhšom náučnom chodníku na Slovensku s úctyhodnou dĺžkou takmer 85 km. Ak vás zaujíma história, nájdete tu aj viaceré odkazy na osudy ľudí, ktorým sa stala Železná opona osudnou pri ich úteku za slobodou. Cestou sa môžete zastaviť a občerstviť v obľúbenom Bufete u starého bicykla.

Image title


Na jediný pôvodný most cez Moravu sa môžete iba pozrieť, slúži vlakovej doprave. Marcheggský viadukt je pastvou pre oči a cítiť pri ňom nádych minulosti. Po tejto trase premával kedysi aj známy Orient Expres z Paríža do Konstantinopolu.

Ak budete pokračovať po rovine ďalej popri rieke, môžete cez najnovší cyklomost Vysomarch nazrieť do rakúskeho Marcheggu známeho Pállfyovským kaštieľom a množstvom bocianov. Môžete ale aj odbočiť na východ a cez Stupavu dať prednosť zvlneným trasám pod Malými Karpatmi.

Image title


Chute Záhoria nás bavia

Cyklotrasa pokračuje cez mestečko Stupava, ktoré je známe svojou kyslou kapustou, ktorú domáci nazývajú „kyselé zelé“. A prečo je tak výnimočná práve táto kapusta? Vďaka černozemi a takmer každoročným záplavám, ktoré obohacujú pôdu, či vetru, ktorý prináša piesok na polia. Kedysi sa tu pestovala odroda, ktorá sa volala krajová. Hlávka kapusty tohto druhu vážila bežne aj okolo 16 kg. Skvelým miestom na oddych a malú prechádzku je zámocký park s kaštieľom. V prípade potreby tu nájdete aj opravovňu a požičovňu bicyklov.

Ak dostanete chuť na niečo špeciálne a slovenské, domáce halušky, pravú cesnačku alebo pirohy, v neďalekej Biofarme Príroda si na svoje príde naozaj každý. Ochutnáte tu tradičné gurmánske pochúťky, deti môžu vidieť rôzne domáce zvieratá a nájdete tu ticho a pokoj v málo známej botanickej záhrade. Z farmy máte možnosť ísť na túru po modrej a zelenej značke. 

Hubári vedia, že záhorácke borovicové háje sú doslova pastvou pre ich záľubu. Pokojnú prechádzku tak môžete spojiť s niečím užitočným, veď hlavná sezóna je predo dvermi.

Image title



Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu