Jeseň chutí!

21. nov. 2023

Vôňa pečených gaštanov a bratislavských rožkov na Korze, chrumkavé husi dozlatista sa opekajúce v Slovenskom Grobe, sviežosť mladého vína, ale aj plné chute vyzretých ročníkov na Malokarpatskej vínnej ceste, voňavý trdelník od Havlíkov v Skalici, šťavnaté dozreté, či chrumkavé sušené jabĺčka od Dobrého ježka. Aj taká je jeseň v all incusive destinácii Bratislava region.


Ako chutí jesenná Bratislava?

Kde sa stretávala po stáročia slovenská, viedenská, maďarská a židovská kuchyňa? Predsa v Prešporku! Časy rakúsko - uhorskej monarchie už patria minulosti, ale nie pestrá gastronómia, v ktorej sa miešajú tradície štyroch národností. Svetom klasickej prešporskej kuchyne vás prevedie reštaurácia Zylinder. Chcelo by to zapiť dobrým vínkom? Na sv. Martina sa v Bratislave po stáročia otvárali mladé vína a biskup im žehnal v kaplnke Primaciálneho paláca. Nebude tomu inak ani tento rok, kedy sa takýmto požehnaním koná Festival mladého vína. Kedykoľvek cez rok však môžete ochutnať tie najlepšie vína z každého ročníka v Národnom salóne vín v Aspremontovom paláci na Hlavnom námestí. Poobedňajšiu kávu odporúčame spojiť s tradičným dezertom - bratislavskými rožkami. Makové alebo orechové? Najlepšie ochutnať oba! Čerstvo napečené napríklad v kaviarni  F. X. Messerschmidt, kde vám budú robiť spoločnosť kópie charakterových hláv tohto známeho barokového umelca.  Alebo by ste radšej videli predsa len originály? Niekoľko z nich sa uchovalo v depozitároch v Slovenskej národnej galérii, ale väčšina z nich je vo viedenskom Belvedéri. Pri návšteve hlavného mesta v jeseni nezabudnite ani na najmladších členov rodiny. Lákadlom je najmä Bibiana s množstvom interaktívnych podujatí. Každé dva roky ponúka Bienále ilustrácií Bratislava - pestrofarebnú prehliadku ilustrácií detských knižiek z celého sveta, ktorá vezme mladých návštevníkov na cestu na krídlach fantázie. Na takej jazde môžu drobci riadne vyhladnúť, padnúť vhod môžu aj pečené gaštany. Ich vôňa sa v jesennej hmle ešte nástojčivejšie šíri staromestskými uličkami, určite ich netreba dlho hľadať. Večer môžete pretancovať s baletom SND a novonaštudovaným predstavením Labutie jazero. Na nedeľný obed sa na vás tešia kačky a husi v reštaurácii Lebergfinger. Alebo radšej na hus tam, kde je doma? Prečo nie, veď aj do Slovenského Grobu je to len na skok…

Image title



Malokarpatské chuťovky

Najmä v jeseni sa šíria vône dozlatista prepečených husí celým ich kráľovstvom - Slovenským Grobom. Práve tu vznikla pred vyše 100 rokmi tradícia pečenia husí a ich servírovania s červenou kapustou a lokšou či knedľou tak, ako si na nej najčastejšie pochutnávame dnes. Vezmite rodinu alebo pozvite kolegov a oslávte spolu jeseň vo veľkom. Nebude chýbať ani vykŕmená pečienka, husací vývar či tradičná štrúdľa na záver. Vinohrady na úbočiach sa už sfarbili do všetkých odtieňov žltej a červenej, a tak je čas vychutnať si aj ich úrodu pretavenú kumštom miestnych vinárov do lahodného vína. V novembri otvárajú vinári brány, aby vám predviedli to najlepšie zo svojich pivníc hneď dvakrát. Na svätomartinské popoludnie Vás privíta vínny festival Chute Malých Karpát v Modre, Šenkviciach, Pezinku, Svätom Jure… Všade tam sa dostanete za vínom aj verejnou dopravou. Ku koncu mesiaca ešte stihnete Deň otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste, vinárske podujatie s dlhoročnou tradíciou. Ak chcete víkend venovať rodine, môžete otvorené pivnice navštíviť už v piatok. Chcelo by to ešte sladkú bodku? Čaká na Vás na druhej strane Malých Karpát…

Image title



Sladké chute Záhoria

Keď sa povie skalický, napadne nám trdelník. Napríklad ten od Havlíku, pečený na pahrebe už vyše 50 rokov. Ochutnávku trdelníku vie spríjemniť aj someliér a degustácia skalického Rubínu a iných miestnych vín. Sladkého nikdy nie je dosť, najmä v časti roka, kde spolu s denným svetlom ubúda aj našej energie. Zastavte sa v Cukránke a doplňte energiu klasickými sladkosťami z miestnej výroby, v predvianočnom čase najmä zázvorníky. Alebo sa vám naopak žiada na vyrovnanie čosi horké? Zo Skalice je to len na skok do Holíča a miestneho remeselného pivovaru Wywar. Pestrá ponuka pív, sezónnych špeciálov a klasických pivárskych špecialít na vás čaká neďaleko Holíčskeho zámku, kde môžete vytráviť počas príjemnej prechádzky po parku, alebo si predĺžiť tajomnú dušičkovú atmosféru a navštíviť interiér, s ktorým sa spájajú rôzne záhady a legendy o tajných chodbách a pivniciach…

Image title


Smerom späť do Bratislavy nás čaká csárda. Na Záhorí? Prečo nie, keď je v Stupave, kde majú najvychýrenejšie rybárstvo široko ďaleko. Sumček zo stupavského rybárstva ale pláva aj za hranice okresu…


Za sumcom pozdĺž Dunaja

A dopláva až do bistra Modrá čajka, ktoré je čo by len kameňom dohodil od galérie Danubiana a spolu ponúkajú jedinečný výlet za umením výtvarníkov i kuchárov. Sumček sa tu podáva v znamenitom praprikáši a rybacej polievke. Často sa na menu dňa objaví aj jeseter, tradičná slávnostná prešporská ryba. Mimochodom, jesenné "menu" v Danubiane je venované výstavám českých a slovenských umelcov, bola by škoda ju po obede obísť. Ako bodku kultúrneho popoludnia si môžete cestou z galérie dopriať aj novú kultúru relaxu. Vedeli ste, že v Modrej čajke majú aj netradičnú saunu na pontóne s ochladzujúcim kúpeľom priamo v Dunaji?

Image title


Ak si chcete z výletu priniesť domov aj malé zásoby zdravých pochúťok, stačí prejsť cyklokompou od Modrej Čajky alebo autom cez Lužný most na ľavý breh Dunaja a zastaviť sa v Dunajskej Lužnej po slovenské jabĺčka, sušené ovocie, či šťavy u Dobrého ježka, alebo o kúsok ďalej v “michellinskej” pekárni Eberhard po chrumkavý chlebík a ďalšie kváskové špeciality.



Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

Image title


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu