Programy a výstavy Slovenskej národnej galérie na marec 2024

od1.3. do31.3.
od1.3. do31.3.
Slovenská národná galéria
Bratislava

Expozície

Zbierka Linea v SNG    


                                 

od 15. 12. 2023 / 2. poschodie, sála IV / kurátorka: Alexandra Homoľová

Zbierku diel starých majstrov, umenia 19. storočia, slovenskej moderny aj súčasného umenia začal

v 70. rokoch 20. storočia budovať JUDr. Ivan Zubaľ. K formovaniu jej podoby a charakteru postupne

prispievali aj synovia zakladateľa, ktorí sa od otca „nakazili“ zberateľskou záľubou. Kolekcia sa tak

rozsahom a kvalitou stále viac vymykala z rámca obvyklých motivácií, princípov a ambícií

súkromných zberateľov.

Aktívna spolupráca sa stala impulzom k veľkorysému daru zberateľov Slovenskej národnej galérii, ktorý je v sedemdesiatročnej existencii inštitúcie bezprecedentným gestom. Do zbierok SNG sa tak v roku 2018 dostalo 150 diel – sôch, malieb, kresieb, grafík, fotografií, objektov a inštalácií v nadobúdacej hodnote cca 3,5 milióna eur, ktoré sú reprezentatívnym výberom výsledkov zberateľských aktivít dvoch generácií rodiny Zubaľovcov.


Moderna

od 23. 6. 2023 / 2. poschodie, sála VII / kurátorka: Katarína Bajcurová

Moderna približuje príbeh slovenského výtvarného umenia prvej polovice 20. storočia. Vybrali sme to najdôležitejšie, čo sa odohralo na našom umení v priebehu rokov 1890/1900 – 1948. Dozviete sa, ako umenie odpovedalo na nové civilizačné výzvy a spoločenské premeny, ako umelci reagovali na svet, v ktorom žili, a akým spôsobom sa tieto skutočnosti premietali do ich diel, menili vizuálnu obraznosť a reč výtvarného umenia.

Expozíciu ikonických diel, najmä zo zbierok SNG, môžete vnímať ako komplexný zážitkový celok, alebo sa zamerať len na jednotlivé diela. Nájdete tu maľby, sochy, grafiky, kresby, fotografie, ale aj filmy či inštalácie. Jej súčasťou je aj formát tzv. nestálej expozície – vloženej výstavy, ktorá sa bude každoročne obmieňať.

Sakrálne umenie

od 23. 6. 2023 / 2. poschodie, sála VIII / kurátori: Dušan Buran, Katarína Kolbiarz Chmelinová

Umenie malo v minulosti rozličné funkcie, podstatne odlišné od tých dnešných. Jednou z najvýznamnejších bola kultová či náboženská funkcia, ktorá vo vývine vizuálnej kultúry prevažovala po celé storočia. Vďaka tejto expozícii objavíte najvzácnejšie gotické a barokové obrazy a sochy zo zbierok Slovenskej národnej galérie, doplnené o maľby a ikony európskeho umenia 16. – 19. storočia.

Expozíciou vás prevedie niekoľko tém a aspektov, ktoré sa spájajú s náboženským umením, ako Pašie, Svätá rodina, Ľudová zbožnosť či Originál & kópia, a zastavíte sa aj pri skupine najstarších drevených skulptúr na Slovensku. Hoci SNG vlastní spomedzi verejných inštitúcií asi najbohatší fond sakrálneho umenia, jeho zameranie na kresťanské obrazy a sochy trochu skresľuje celkový pohľad. Preto je expozícia príležitostne dopĺňaná aj kultovými predmetmi iných veľkých náboženstiev.

Monumentálky

Dotvorenie architektúry výtvarnými dielami

od 11. 12. 2022 / rôzne priestory SNG / kurátorka: Alexandra Kusá

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či umenie môže byť aj prirodzenou súčasťou interiéru budovy, nie iba výsadou dokonalého sveta výstavnej sály? Zrekonštruované priestory SNG plné čistých línií, bielych vyzývavých plôch a jedinečných zákutí sú kvalitou samou osebe. Dokonalú stenu či biely roh stačí zvýrazniť umeleckým dielom a úplne nový zážitok z priestoru je na svete.

Na rôzne miesta galérie sme preto umiestnili sochy a diela úžitkového umenia zo zbierok SNG, ktoré vám spríjemnia objavovanie novej budovy. Môžete sa len tak pozerať, nechať sa prekvapiť, ohúriť a presvedčiť sa, že umeniu to spolu s architektúrou svedčí.

Experimentálne expozície

Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov

od 16. 5. 2019 / Esterházy – vstup z 2. poschodia / kurátorka: Alexandra Kusá

Knižnica zachováva veľkú zbierku kníh spisovateľa, kritika a satirika Kornela Földváriho a jeho ženy muzikologičky Nade, a zároveň zachytáva jeho zberateľskú vášeň a osobnosť. Vyberte si z vyše 11 000 kníh, ktorými si môžete listovať v príjemnom prostredí určenom na štúdium, relax a kultúrno-spoločenské udalosti.

Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom

od 16. 5. 2019 / Esterházy – vstup z 2. poschodia / kurátorka: Alexandra Kusá

Krátka 15-minútová interaktívna projekcia, prepojená so sériou animovaných videí o slovenských výtvarníkoch, je určená deťom so záujmom o históriu umenia, ako aj laickým či poučeným dospelákom. Projekcia rozpráva príbeh umenia spôsobom, ktorý skĺbi poznanie a zábavu a vzbudí u návštevníka túžbu vedieť viac.

Antimúzeum J. K.

od 15. 9. 2022 / Esterházy – vstup z 2. poschodia / kurátorka: Alexandra Kusá

Vďaka ucelenej monografickej expozícii Júliusa Kollera spoznáte osobu a dielo jedného z našich najznámejších konceptuálnych umelcov, ktorých meno dlhodobo rezonuje aj v zahraničí. Expozícia vznikla presťahovaním súkromnej zbierky Kollerových diel z Antimúzea J. K., ktoré doteraz sídlilo na Zámočníckej ulici v Bratislave, do priestorov SNG. Inštaláciu sme doplnili aj o autorove diela z našich zbierok.

Biblioman

Krásna kniha a dizajn knihy zo zbierky Igora Gazdíka

od 23. 6. 2023 / Esterházy – vstup z 2. poschodia / kurátorka: Viera Kleinová

Kedysi bytová knižnica v paneláku, dnes expozícia v galérii. Niekoľkotisícová knižná zbierka teoretika a historika umenia, knihovníka a bibliofila Igora Gazdíka obsahovala publikácie s umeleckohistorickým zameraním, ale tiež knihy z iných humanitných odborov, beletriu, poéziu, slovenské, české aj cudzojazyčné tituly. Výber z tejto špecializovanej kolekcie v SNG prezentujeme v autorskom redizajne obývačkovej súpravy z normalizačných čias od dizajnérky Sylvie Jokelovej. Môžete sa tu vizuálne potešiť z knižných obálok a frontispicov aj zalistovať knihami v komornom čitateľskom kútiku.

Aktuálne výstavy

Nová výstava

Umenie Fantastického Odhmotnenia

15. 3. 2024 – 9. 6. 2024 / sála XI. – Premostenie 4. poschodie / kurátor: Aurel Hrabušický

Trochu komplikovaný názov výstavy vychádza z jedného diela Júliusa Kollera. Neznamená to však, že výstava je venovaná ufológii či inej „záhadológii“ ako inšpiráciám umenia. Ide o príbeh konceptuálneho umenia na Slovensku, presnejšie jeho prvej, najdôležitejšej fázy v období 1963 – 1972.

Na výstave uvidíte práce troch hlavných predstaviteľov tohto smeru – Júliusa Kollera, Stana Filka a Petra Bartoša, ale aj diela Milana Adamčiaka, Alexa Mlynárčika, Rudolfa Sikoru, Dezidera Tótha a ďalších. Sú to diela notoricky známe, ale aj zriedka vystavované či vôbec nevystavené, ktoré vznikali, až kým celkom nevyhasli sweet sixties.

Nová výstava

Umenie, ktoré zostalo

Zbierka Medzinárodného bienále mladých výtvarníkov DANUVIUS 68

15. 3. 2024 – 9. 6. 2024 / sála X – Premostenie 3. poschodie / kurátorka: Vladimíra Büngerová

Výstava predstavuje dlhé roky nevystavovaný (zabudnutý) súbor diel prevažne zo zbierky Slovenskej národnej galérie, ktoré inštitúcia získala z legendárneho Medzinárodného bienále mladých výtvarníkov DANUVIUS 68, uskutočneného za dramatických okolností po augustovej okupácii Československa, v kurátorskej koncepcii Ľubora Káru.

Bienále ako historicky dôležitú prehliadku z roku 1968 približujeme cez dobové dokumenty a najmä diela slovenských, českých a zahraničných autorov ako J. Jankovič, M. Šutej, S. Filko, A. Frohner, A. Kučerová, G. Pisani, M. Raysse, M. Ikeda, H. Akiyama, N. Plíšková, J. Hilmar, V. Popovič, P. Binder, E. Ovčáček, J. Bartusz a ďalší. Výstava o výstave nemá charakter rekonštrukcie, je znovuobjavením dávno zabudnutého a upozorňuje na ambíciu (minulú i dnešnú) zbierať a vystavovať nielen slovenské či československé umenie, ale aj umenie mimo našich hraníc a orientovať sa na medzinárodnú spoluprácu v zmysle otvoreného, kritického modelu galérie globálneho veku.

                            

Marko Blažo: Celý človek     

16. 2. 2024 – 19. 5. 2024 / sála I, Premostenie, 1. poschodie / kurátorky: Petra Hanáková, Alexandra Tamásová

Monografická výstava Marka Blaža (1972 – 2021) je pokusom vložiť košaté, až holisticky komplexné dielo tohto výnimočného umelca do minimalistickej funkcionalistickej schránky.

Výstava nie je chronologická, skôr tvorená samopohybom umelcových návratných motívov s vedomím ich asociatívnosti a vrstevnatosti, v rámci ktorých všetko so všetkým súvisí a „hocičo sa dá natiahnuť na čokoľvek“. Ide vlastne o dve výstavy v jednom: v „kabinete kresby“ predstavujeme v horizontálnom, kvázi labyrintovom pôdoryse prevažne denníkové, „pracovné“ kresby a koncepty umelca. V Premostení dávame priestor monumentálnejším realizáciám a preživším inštaláciám, vrátane black-boxu s imerzným prienikom do hlavy/pracovného komputera Marka Blaža.

Lucia Dovičáková – Jana Hojstričová – Kundy Crew

Výber z nových akvizícií SNG

1. 2. 2024 – 14. 4. 2024 / sála II / kurátorka: Lucia Almášiová

Po viacročnom útlme akvizičnej činnosti SNG, spôsobenom okrem iného aj rozsiahlou rekonštrukciou samotnej galérie, sme v roku 2023 proces získavania nových diel do galerijných zbierok obnovili. Spolu s ním oživujeme aj kedysi populárnu prezentáciu nových akvizícií – tentokrát výber zo širšej kolekcie diel.

Spoločnou témou prvého tohtoročného výberu je „ženský hlas“ – diela autoriek, ktoré sa kriticky, sarkasticky či len mimoriadne úprimne vyjadrujú k rôznym mýtom a klišé názorom, k tradičným obrazom a predstavám o delení rodových úloh v spoločnosti a v domácnosti. Maliarka Lucia Dovičáková spracúva v kresbe a akvareli tému tehotenstva, materstva a úloh ženy v domácnosti ako tradične videných pilierov rodiny a partnerstva. Fotografka Jana Hojstričová sériou inscenovaných fotografií ukazuje, ako sa zmení úloha ženy-matky v domácnosti, ak rezignuje na svoje túžby, priania a potreby. Voľné umelecké zoskupenie Kundy Crew sa prostredníctvom tradičnej výšivky a úderných hesiel či upravených porekadiel vyjadruje k postaveniu a chápaniu potrieb žien v súčasnej spoločnosti i k aktuálnej politickej situácii.

Roller a Lehocká pre národnú galériu

Dar Tatra banky do zbierok SNG

od 24. 11. 2023 / Átrium, 1. poschodie / kurátorky: Katarína Bajcurová, Alexandra Kusá

Tatra banka ako dlhoročný partner Slovenskej národnej galérie aj tento rok podporila slovenskú kultúru veľkorysým darom do zbierok SNG. Dve diela Denisy Lehockej a Petra Rollera vznikli pri tejto príležitosti špeciálne pre národnú galériu.

Sprievodný program

Súbor fotografií Pred otvorením

16. 12. 2023 – 14. 4. 2024 / Átrium, 1. poschodie

Využívame už hotové priestory galérie, ktoré čakajú na to, keď začneme fungovať v normálnom výstavnom a prevádzkovom režime. Po uplynutí vyše roka od fyzického ukončenia stavby sa návštevníkom môže zdať, že sa nič zásadné nedeje, no my sme sa nezastavili – skúšame, testujeme, vymieňame, zlepšujeme – učíme sa používať budovu a plníme ju čo najkvalitnejším obsahom.
Fotografie, ktoré uvidíte pri prechádzke budovou, tematizujú túto situáciu – bez pátosu a veľkých rečí pripomínajú, že rekonštrukcia bola politicky, architektonicky, legislatívne a stavebne naozaj ťažký a predlhý proces. Rozprávame o tom iba obrazom, fotografiami, ktoré zrazu prinášajú späť atmosféru zmaru a cesty bez konca. Tento dojem umocňujeme aj tým, že sme niektoré fotografie umiestnili priamo na fotografované miesta. Je to zvláštny pocit, dívať sa na tie fotografie v hotových priestoroch a vedieť, že to bolo iba pred 15 mesiacmi, ale nakoniec všetko dobre dopadlo.

Každá sobota

Otvorený ateliér: Pohyb

Sobota / 10.00 – 17.30 / Ateliér 1 / vstup voľný

V útulnom priestore bezplatnej zóny galérie nájdete výtvarné pomôcky, návody a inšpirácie, ale aj oddychové miesto, ktoré môžete premeniť na hrad či retro obývačku.

Marec bude v Otvorenom ateliéri patriť optickým klamom. Ako rýchlo sa musia dva obrazy pohybovať, aby nám splynuli v jeden? Odhaľte tajomstvá optiky a príďte si vyrobiť thaumatrope! Pri tvorbe vás budú kreatívne sprevádzať naše výtvarníčky.

29/2

Prednáška: Ľudová zbožnosť

Štvrtok / 18.00 / Átrium 1. poschodie / Vstupné: 8 € / 4 € / vstupenky: www.sng.sk

Ľudová zbožnosť ako forma obľúbených duchovných praktík má rôznorodé prejavy. Je vymedzená konkrétnym kultúrnym kontextom a v jej individuálnej i kolektívnej forme ju dokážeme rekonštruovať v obmedzenej miere z dobových opisov, miest a predmetov. Prednáška bude zameraná najmä na výtvarné artefakty a rituály spojené s ľudovou zbožnosťou v kresťanskom prostredí a ich väzbu k oficiálnej liturgii vrátane tzv. res sacrae. Poukáže tiež na predkresťanské korene viacerých z nich. Predstaví bližšie aj problematiku pútí najmä prostredníctvom modelového príkladu prejavov mariánskej zbožnosti, a to vrátane estetiky, typológie, ale aj externého ikonografického aparátu mariánskych obrazov.

Prednášajú: Doc. RNDr. Tatiana Bužeková, PhD., a doc. Mgr. Katarína Kolbiarz Chmelinová, PhD.

Tatiana Bužeková pôsobí na Katedre archeológie a kultúrnej antropológie Univerzity Komenského v Bratislave. Vo výskume sa zameriava najmä na problematiku náboženstva, mágie, emócie, pamäti, morálky, kultúrnych reprezentácií tela či populárnej kultúry. Uskutočnila etnografické výskumy ľudových predstáv o bosoráctve, neošamanských praktík a kolektívnej pamäti.

Katarína Kolbiarz Chmelinová od roku 2000 pracuje ako kurátorka Zbierky umenia baroka a Zbierky ikon Slovenskej národnej galérie. Zároveň od roku 2001 pôsobí na Katedre dejín výtvarného umenia Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Profesijne sa koncentruje na výskum sochárstva a maliarstva raného novoveku v strednej Európe. Je spolukurátorkou expozície Sakrálneho umenia v Slovenskej národnej galérii.

7/3

Kurátorský výklad: Krajina oka x krajina duše v expozícii Moderna

Štvrtok / 18.00 / sála VII, 2. poschodie / vstupné: 8 € / 4 € / vstupenky: www.sng.sk

Moderna približuje príbeh slovenského výtvarného umenia prvej polovice 20. storočia − to najdôležitejšie, čo sa odohralo v našom umení v priebehu rokov 1890/1900 – 1948. Súčasťou expozície je aj formát tzv. nestálej expozície. Aktuálny súbor pod názvom Krajina oka x krajina duše Katarína Bajcurová predstaví tému premien krajinomaľby.

8/3

Vzdelávanie 60+ : Marko Blažo: Celý človek

Piatok / 10.30 / Kinosála SNG / vstupné: 5 € / vstupenky: www.sng.sk

Pre všetkých aktívnych seniorov, ktorí si chcú rozšíriť svoje vedomosti v oblasti výtvarného umenia, sme pripravili pravidelný cyklus prednášok. Naše kurátorky vám priblížia pripravované aj aktuálne výstavy, dozviete sa viac o významných postavách umeleckého sveta a preniknete do trendov muzeálnej praxe. V roku 2024 pripravujeme celkovo 8 stretnutí, vždy jeden piatok v mesiaci. Cyklus nie je limitovaný predchádzajúcim vzdelaním v oblasti dejín umenia. Vítaný je každý so záujmom o výtvarné umenie.

Prvé stretnutie sa uskutoční v piatok 8. 3. o 10.30 v kinosále Slovenskej národnej galérie. Kurátorky Alexandra Tamásová a Petra Hanáková priblížia tvorbu a osobnosť umelca Marka Blaža. Rovnako sa dozviete viac o realizácii a koncepcii aktuálnej výstavy Marko Blažo: Celý človek.

Vstupenka v hodnote 5 €, zahŕňa aktuálnu prednášku a vstup do galérie.

9/3

MDŽ v SNG: Ženský hlas

Sobota / 10.00 – 18.00 / celá SNG / vstup voľný

Medzinárodný deň žien môžete osláviť aj v galérii v sobotu 9. marca. Okrem voľného vstupu pre všetkých návštevníkov a návštevníčky sme si pre vás nachystali špeciálny program zameraný na diela zoskupenia Kundy crew, výtvarníčky Lucie Dovičákovej a fotografky Jany Hostričovej, ktoré sú momentálne v SNG aj vystavené na samostatnej výstave. Podrobnosti k tomuto dňu čoskoro uverejníme na www.sng.sk a na našich sociálnych sieťach.

15/3

BookObrazy: Zuzana Csontosová – Majstrík a Krasomilka

Piatok / 16.30 – 18.00 / prízemie – Ateliér 1 / vstupné pre celú rodinu: 10 € / vstupenky: www.sng.sk

Do sveta rozprávok prišla správa, že dnešné deti vraj nie sú, čo bývali – ale to, milí rozprávkači, nepoznali vás. Priletia k nám na vlastnoručne zostrojenom lietadle. A my si toho toľko navymýšľame, že späť si budú musieť postaviť nákladný parník, aby tú horu vymýšľancov odniesli.

Interaktívne čítanie s aktivitami je určené rodinám s deťmi od 4 rokov. Účastníci a účastníčky programu si môžu uplatniť 10 % zľavu na nákup kníh pre deti v kníhkupectve Ex Libris.

17/3

Siesta v galérii: Marko Blažo: Celý človek

Nedeľa / 15.00 – 16.00 / sála I, 1. poschodie / vstupné: 8 € / 4 € / vstupenky: www.sng.sk

Pohodový nedeľný výklad s galerijným pedagógom Petrom Pivodom poodhalí skryté významy a osobitú poetiku tvorby Marka Blaža. Nečakane zanechané dielo košického umelca Marka Blaža patrí vo svojej generácii k najoriginálnejším a najkonzistentnejším. Výklad vám priblíži bohatý, romantický, zároveň aj bytostne melancholický svet tohto umelca.

Kapacita priestoru je obmedzená, účasť na programe je možná iba do vypredania lístkov.

21/3

Kurátorský výklad: Umenie Fantastického Odhmotnenia

Štvrtok / 17.00 / sála XI – Premostenie, 4. poschodie / vstupné: 8 € /4 € / vstupenky: www.sng.sk

Kurátor Aurel Hrabušický predstaví koncepciu novej výstavy SNG. Vypočujete si príbeh konceptuálneho umenia na Slovensku, presnejšie jeho prvej, najdôležitejšej fázy v období 1963 – 1972. Výklad priblíži nielen práce troch hlavných predstaviteľov tohto smeru – Júliusa Kollera, Stana Filka a Petra Bartoša, ale aj diela Milana Adamčiaka, Alexa Mlynárčika, Rudolfa Sikoru, Dezidera Tótha a Milana Tittela. Sú to diela notoricky známe, ale i zriedka vystavované či vôbec nevystavené, ktoré vznikali, až kým celkom nevyhasli sweet sixties.

24/3

Komentovaná prehliadka v slovenskom posunkovom jazyku: Marko Blažo: Celý človek

Nedeľa / 16.00 – 17.00 / miesto stretnutia pokladnica SNG / vstupné: zľavnené 4 € / vstupenky: www.sng.sk

Vo svojej tvorbe s ľahkosťou kombinoval symboly, kultúrne odkazy a motívy z dejín umenia a vytváral tak nečakané významy a súvislosti. Spoznajte originálny vizuálny jazyk výnimočného umelca Marka Blaža.

Program pripravujeme v spolupráci s organizáciou Myslím – centrum kultúry Nepočujúcich. Je určený pre ľudí so sluchovým postihnutím a nepočujúcich.

Kapacita priestoru je obmedzená, účasť na programe je možná iba do vypredania lístkov.

22/3         program určený pre ľudí vo veku 60+

Spojení umením: Odkrývanie významov

prvý termín: piatok / 10.30 – 12.00

druhý termín: piatok / 13.30 – 15.00

pokladňa SNG / vstup voľný / kapacita je obmedzená / registrácia: peter.pivoda@sng.sk, tel. č. 0915 786 712

Počas pravidelných mesačných stretnutí preskúmame s galerijným pedagógom Robinom Melounkom priestory galérie a jej okolia, diela v expozíciách a výtvarnými aktivitami v ateliéri podporíme vlastnú tvorivosť. Tentokrát sa pokúsime odkryť vrstevnatosť vizuálnych symbolov v tvorbe Marka Blaža, čím sa inšpirujeme pri vlastnej výtvarnej činnosti.

Program realizujeme s prihliadnutím na špecifické potreby.

24/3

Rodinná nedeľa: Nečakané stretnutia

Nedeľa / 15.00 – 17.00 / Prízemie, Ateliér 1 / vstupné pre celú rodinu: 15 € / vstupenky: www.sng.sk

Všimli ste si, že umenie dokáže spojiť rôzne predmety či situácie do nečakaných súvislostí? Takéto stretnutia môžu byť vtipné, prekvapujúce, niekedy strašidelné, no najmä obohacujúce našu obrazotvornosť. Spoločne sa prejdeme labyrintom nápadov a experimentov umelca Marka Blaža, ktorý nás podnieti hrať sa nielen výtvarne s kombináciami a významom bežných vecí okolo nás.

Vylepšený formát spoločnej nedele pre celú rodinu s deťmi od 6 do 12 rokov. Počas dvojhodinového stretnutia navštívime aktuálne výstavy či iné zaujímavé priestory, ktoré spoznávame cez tvorivé úlohy. V ateliéri rozoberanú tému približujeme prostredníctvom rôznych výtvarných zadaní a vlastnej tvorby. Obe časti programu vyžadujú aktívnu účasť rodičov či iných sprevádzajúcich osôb, preto je potrebné, aby boli na programe počas celého trvania. Príďte si užiť spoločne strávený pohodový čas objavovaním, hrou a výtvarným experimentovaním v podnetnom prostredí galérie!

Tvorivý utorok

každý utorok 16.30 – 17.45 / 12. 3. –  18. 6. 2024 / pre rodiny s deťmi od 4 do 7 rokov

cena 90 € / dieťa, súrodenec 50 % zľava / rezervácia: sona.gardlik@sng.sk

Výtvarný kurz inšpirovaný výstavami SNG približuje umenie a dopĺňa ho aktivitou v ateliéri. Akú cestu dielo zažije, kým sa dostane do galérie? Spoločne preskúmame priestory galérie aj jej zákutia a postupne sa priblížime k tomu, čo všetko galéria robí, aby sme odhalili príbehy umenia v nej. Kurz podnecuje tvorivosť detí, rozvíja jemnú motoriku a učí základným princípom výtvarného umenia.

Aktuálnu ponuku programov nájdete aj na www.sng.sk, na sociálnych sieťach a v newslettri galérie, na ktorého odber sa môžete prihlásiť na www.sng.sk.

Generálny partner SNG

Programy a výstavy Slovenskej národnej  galérie na marec 2024

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu