Primaciálny palác

Primaciálne nám. 3, Bratislava
Bratislava
www.gmb.sk/

Stále expozície: Obrazáreň a Anglické gobelíny. Obrazáreň, v ktorej je zastúpených viac ako 60 zbierkových predmetov, je nainštalovaná od roku 1993 v reprezentačných priestoroch Primaciálneho paláca na 1. poschodí (piano nobile); vo vstupnom salóne návštevníkov zaujmú najmä reprezentačné portréty vybraných panovníkov habsburského a habsbursko-lotrinského rodu. Z ďalších vystavených výtvarných diel dominujú najmä obrazy s biblickou tematikou z dielní talianskych autorov 16. a 17. storočia. V malých, južne orientovaných miestnostiach sú umiestnené súbory holandského a flámskeho žánrového maliarstva 17. storočia. Z poslednej prechodnej miestnosti vedie vstup do oratória v kaplnke sv. Ladislava.  ANGLICKÉ GOBELÍNY: V auguste 1903, keď kúpilo a rekonštruovalo budovu paláca mesto, bola za tapetami v predsieni Zrkadlovej siene objavená séria šiestich neznámych gobelínov zobrazujúcich starú antickú povesť o Héró a Leandrovi. Vzácna a unikátna kolekcia šiestich anglických tkaných tapisérií je nainštalovaná v piatich salónoch na severnej strane budovy, s výhľadom na námestie. Gobelíny utkali v 30. rokoch 17. storočia v kráľovskej tkáčskej dielni v Mortlaku pri Londýne, ktorú viedol Holanďan Phillip de Maecht. Návrhy sú dielom Franza Cleyna a odzrkadľuje sa v nich vplyv flámskeho a sčasti talianskeho maliarstva obdobia manierizmu.

Ako sa sem dostanete:

Z Hlavnej stanice  spoj X13, na Námestie SNP odtiaľ pešo cca 4 min. Smer  na ul. Klobučnícka potom pokračovať na Primaciálne námestie.

Primaciálny palác

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu