Železná opona zo sedla bicykla

23. jún. 2023

Vydajte sa po súčasných stopách železnej opony


November a december roku 1989 sa niesol v znamení významných spoločenských a politických zmien. Postupný pád tzv. vlády jednej strany a pozvoľná transformácia na demokratickú spoločnosť priniesla niekoľko citeľných zmien aj do pohraničia západného Slovenska. K jednej z najvýznamnejších udalostí patrila demontáž technických opatrení na hranici s Rakúskom.

Územie, ktoré bolo roky neprístupné začalo pomaly ožívať. Dnes tu môžeme slobodne oddychovať, športovať či prechádzať sa do susedného Rakúska.

Vydajte sa spolu s nami po stopách obávanej železnej opony slobodne na bicykloch. Na bývalých signálnych pohraničiarskych cestách si pozrieme posledné existujúce stopy komunistickej totality a zažijeme osviežujúcu lužnú prírodu v blízkosti rieky Moravy.

Štartujeme v nedeľu 9. júla 2023 o 10:00 hod. pod Cyklomostom slobody v Devínskej Novej Vsi. O výklad sa postará historik Peter Mikle, ktorého oblasťou záujmu je najmä činnosť Pohraničnej stráže na území Slovenska v rokoch 1948 – 1989. Viac informácií nájdete v priloženom plagáte a mapke.

Image title

Image title



Ďalší cyklovýlet sa uskutoční v nedeľu 9. augusta 2023, so štartom o 10:00 hod. pod Mostom Lanfranconi, kde budeme spolu objavovať zabudnuté príbehy a ľudské osudy spojené so železnou oponou.

Podujatia sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR.



Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu