Spoznajte príbehy železnej opony z bicykla

27. júl. 2023

Komunistický režim uzavrel svojich občanov do hraníc obohnaných ostnatým drôtom a znemožnil im slobodu cestovania. Úteky spojené s nelegálnym prekročením hraníc väčšinou predstavovali jedinú možnosť, ako sa vyhnúť prenasledovaniu alebo len jednoducho naplniť túžbu žiť v slobodnom svete.

Režim sa snažil zabrániť útekom aj za cenu usmrtenia svojich občanov streľbou vojakov Pohraničnej stráže, elektrickými zátarasami, nášľapnými mínami alebo špeciálne vycvičenými psami. Počas komunistického obdobia bolo takto zavraždených na celej československej časti železnej opony do 500 ľudí rôznych národností.

Vydajte sa spolu s nami na bicykloch za príbehmi skutočných ľudí, ktorí túžili po slobode. Medzi mostom Lanfranconi a Pamätníkom Hartmuta Tautza v Bratislave spoznáme osudy tých, ktorí mnohokrát za svoj sen o slobode zaplatili najvyššiu cenu.

Štartujeme v nedeľu 6. augusta 2023 o 10:00 hod. pod mostom Lanfranconi na petržalskej strane (križovatka cyklocesty Eurovelo 6 a Eurovelo 13).

O výklad sa postará historik Peter Mikle, jeden z najväčších odborníkov na železnú oponu na Slovensku. Viac informácií nájdete v priloženom plagáte.

Image title


Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR.


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu