Nová doba. 1920-1930

od7.3.12:17 do29.3.12:17 2018
od7.3.12:17 do29.3.12:17 2018
Pristoriho Palác, Bratislava
Bratislava

O projekte nás informovala riaditeľka oddelenia kultúry m.č. Staré Mesto, Ľubica Janegová: „Týmito prednáškami sme chceli jednak reflektovať na aktuálnu tému 100. výročia založenia prvej Československej republiky, ktorá spadá do nami zvoleného obdobia, ale zároveň sme chceli poskytnúť priestor pre načerpanie nových informácií pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o obdobie rokov 1900 až 1950.


Návštevníci sa môžu dozvedieť viac o móde, hudbe, tancoch či architektúre z iných zdrojov, než z kníh či internetu, ktorý býva často plný zavádzajúcich informácií. Prednáškami chceme ľudí pútavo vtiahnuť do obdobia, kedy dámy nosili klobúky a rukavičky a páni boli gentlemanmi, kedy sa udiala revolúcia v odievaní, vznikali nové hudobné žánre ako hot ragtime alebo swing, s nimi súvisiace nové tance a v neposlednom rade vzniklo celé úžasné obdobie v architektúre zvané funkcionalizmus alebo art deco. Preto budú prednášky doplnené módnymi prehliadkami originálnych odevov, živými hudobnými vstupmi či tanečnými ukážkami.


Prednášky sme pripravili v spolupráci s renomovanými mladými umelcami, ktorí sa tomuto obdobiu venujú ako aktívni umelci a s v spolupráci s Oddelením architektúry Ústavu stavebníctva a architektúry SAV.


Celý projekt je rozdelený do mesačných okruhov, kedy sa vo februári budeme venovať prevažne obdobiu 20-tych rokov, v marci obdobiu 30-tych rokov a v apríli zakončíme tému 40-tymi rokmi. Každý mesiac usporiadame štyri samostatné prednášky s témami móda, hudba, tanec a architektúra v Bratislave.“


22.2.2018 o 18:00

Nová doba- nový tanec

Tretia prednáška vás zavedie do tanečných sál 20-tych rokov a jazzových klubov, kde na parkete vznikali nové tance. Nám najznámejší sú asi charleston či shimmy, ktoré tancovali naše babičky a dedkovia. Avšak čo predchádzalo ich vzniku a aké ďalšie tance sme mohli v tej dobe na parkete vidieť, pútavo predvedie Mgr. Art. Ján Kubriczký, absolvent tanečnej katedry VŠMU a lektor swingových tancov.


Prednáška bude doplnená tanečnými ukážkami lektorov tanečnej školy B-Swing.

28.2.2018 o 18:00

Nová doba- nová architektúra

Moderné mesto a priemysel: Bratislava po roku 1918

Prešporok sa vďaka vzniku veľkých podnikov modernizoval už počas druhej polovice 19. storočia. Postupne sa z neho stalo jedno z najdôležitejších priemyselných centier monarchie. Vzostup mnohých tovární prerušila prvá svetová vojna. Nové podmienky po vzniku 1. Československej republiky nedovolili fabrikám ďalej sa rozvíjať takým tempom, ako predtým. Napriek tomu, zrod modernej metropoly – Bratislavy, priniesol v medzivojnovom období nové idey v architektonickom navrhovaní a urbanistickom plánovaní, ktorých odrazom sa stali aj viaceré pozoruhodné staviteľské počiny v oblasti priemyselných stavieb.


Prednášku pripravila PhDr. Katarína Haberlandová, PhD.: Oddelenie architektúry, Ústav stavebníctva a architektúry SAV

Témy ďalších prednášok, o ktorých vás budeme detailne informovať neskôr:

7.3. Nová doba - Nová móda - obdobie rokov 1930-1940

Obdobie hospodárskej krízy, prednáška s dobovou módnou prehliadkou zo zbierok múzea Lednice dávná

14.3. Nová doba - Nová hudba - obdobie 30-tych až 50-tych rokov


21.3. Nová doba - Nový tanec - obdobie 30-tych rokov

Swingové tance - lindy hop, prednáška s tanečnými ukážkami

29.3. Nová doba - Nové bývanie -F. Weinwurm - prednáša Henrieta Moravčíková

4.4. Nová doba - Nová móda -obdobie rokov 1940-1950

11.4. Nová doba - Nová hudbaŽeny v ranom jazze

18.4. Nová doba - Nový tanec -obdobie 40-tych rokov

25.4. Vojnová Bratislava: mesto v zázemí - prednáša Peter Szalay

Nová doba. 1920-1930

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu