Rieka Malý Dunaj

Podunajsko

Malý Dunaj je nižinná rieka s dĺžkou 128 km, tečúca miernym prúdom. Malý Dunaj a hlavný tok Dunaja vytvárajú najrozsiahlejši riečny ostrov v Európe, Podunajskú nížinu. Od hlavného toku Dunaja sa oddeľuje v Bratislave v nadmorskej výške 126 m.n.m. Pri Kolárove sa vlieva do Váhu a v nadmorskej výške 106.5 m.n.m sa spolu s Váhom vlieva do Dunaja. Okolie Malého Dunaja je oázou ticha, domovom vzácnych živočíchov ako napr. vydry riečnej alebo nutrie riečnej. Z vtákov sa najčastejšie vyskytujú kačica divá, labuť, a bocian biely. Malý Dunaj je zároveň jedným z posledných miest v Európe, kde sa zachovali staré kolové mlyny. Na brehoch rieky sú upravené miesta od rybárov vhodné na divoké táborenie.

Malý Dunaj je ideálna rieka na splavovanie. Nemá nebezpečné úseky a pohodlne sa po nej môžu plaviť aj rodiny s deťmi. Príroda v okolí rieky je často nedotknutá, v niektorých úsekoch vyvoláva až pocit v džungli. Čaro prírody si môžete vychutnať už od apríla. Hortenzie popínavé, biele agáty, a jarná zeleň vytvárajú nádhernú scenériu. Nezabudnuteľné sú farby okolia Malého Dunaja aj na jeseň. Rieka na mnohých miestach vytvára ostrovy a mŕtve ramená.


foto ©skyscrapercity.com


Rieka Malý Dunaj

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu