Chránené vtáčie územie Sysľovské polia

Jarovce
Bratislava

Chránené vtáčie územie Sysľovské polia bolo vyhlásené v roku 2006. Biotop pozostáva z druhovo bohatých, druhotných stepných spoločenstiev na sprašových a aluviálnych pôdach rieky Dunaj. Časť územia je intenzívne obhospodarovaná orná pôda predelená vetrolamami a poľnými cestami. Hlavnou činnosťou je pestovanie plodín (kukurica, olejnaté plodiny, krmoviny), poľovníctvo a turistika (bicyklovanie). Z európskeho pohľadu plní územie dôležitú funkciu ako zimovisko pre 10% stredoeurópskej populácie dropa fúzatého a navyše tiež pre viac ako 1 % stredoeurópskej populácie husí. Prežívanie populácie dropa fúzatého na Slovensku je priamo spojené s vytváraním podmienok na ochranu územia, ktoré je dôležitou historickou lokalitou rozmnožovania tohto druhu.

Sysľovské polia sú posledným pravidelným hniezdnym územím dropa fúzatého na Slovensku, v počte do 10 hniezdiacich samíc. Zároveň je to posledné pravidelné hniezdne územie sokola červenonohého na Slovensku, v počte 20 párov. Na lokalite bolo taktiež zaregistrované hniezdenie ďalších vzácnych stepných druhov, hlavne sokola rároha a kane popolavej. Z európskeho hľadiska je CHVÚ Sysľovské polia dôležitým zimoviskom pre jedincov dropa fúzatého z Maďarska a Rakúska. Dôkazom toho je pravidelný výskyt relatívne vysokého počtu jedincov (až 200 jedincov) dropa fúzatého v zimnom období.


foto © dropy.sk

Chránené vtáčie územie Sysľovské polia

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu