Územie európskeho významu Devínske jazero

Vysoká pri Morave
Záhorie

Územie európskeho významu Devínske jazero (1264,07 ha) sa nachádza na Borskej nížine v záplavovom území rieky Morava medzi Devínskou Novou Vsou a Vysokou pri Morave. Okrem toho je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Záhorské Pomoravie, mokrade medzinárodného významu - Ramsarskej lokality Niva Moravy a tiež Chránenej krajinnej oblasti Záhorie. Devínske jazero predstavuje najväčší súvislý komplex druhovo bohatých zaplavovaných lúk na Slovensku a je súčasťou najväčšieho komplexu nivných lúk v strednej Európe. Patrí sem aj Národná prírodná rezervácia Dolný les, ktorá predstavuje cenný zvyšok pôvodného vŕbovo-topoľového tzv. mäkkého lužného lesa.

Lokalita Devínske jazero patrí k najlepšie zachovaným prírodným územiam v nive rieky Moravy. Záplavové územie tu má rozlohu 12 km2. Je pravidelne zaplavované najmä v jarnom období, a to nielen pri zvýšených prietokoch Moravy, ale aj ako dôsledok spätného vzdutia pri zvýšených prietokoch na Dunaji. Vytvára sa tu tzv. fenomén riečneho jazera, ktorý zadržaním povodňových vôd pôsobí ako prirodzená ochrana širokého okolia pred záplavou. Najmä v letnom období sa zvýšenie hladiny vody v Dunaji prejaví zvýšením hladiny vody v Morave až po 25. riečny kilometer. Napríklad v auguste 1991 v čase, keď bola vysoká hladina vody v Dunaji, bola lokalita Mäsiarky na Devínskom jazere zaplavená až do výšky 2,5 m.


foto © slovakia.travel

Územie európskeho významu Devínske jazero

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu