Ashoka

Hodžovo námeste 2, Bratislava
Bratislava

Popis : 

Príďte si vychutnať exotické príchute vynikajúcej indickej kuchyne v tesnej blízskosti centra mesta.

Všetky jedlá sú pripravené z pôvodných indických prísad, korení či byliniek, dovezených priamo z Indie, uvarené indickými kuchármi, schválené indickým majitelom. Nároční gurmáni ocenia originálne receptúry a starostlivosť venovanú každej objednávke. Jedlá sú servírované ústretovým personálom s profesionálnym prístupom. Kliknutím myši si môžete objednať chutné indické jedlo na cestu so sebou, priamo domov, či si ho predobjednať na konkrétny čas a odniesť si ho z reštaurácie. Široký sortiment jedál u nás nájdu aj vegetariáni. Atmosféru príjemného posedenia dotvára aróma vonných tyčiniek a originálna indická hudba.

Ďalej ponúkame:
- možnosť parkovania priamo v hoteli na náš účet 2 hod. zdarma
- cateringové služby
- reprodukovanú indickú hudbu
- možnosť objednávok indických ľudových a iných špeciálnych jedál
- príležitost pre organizovanie spoločenských i firemných podujatí
- bezbarierový prístup
- reštaurácia je vybavená klimatizáciou a odsávaním vzduchu

Kapacita :

a/ 108 osôb
b/ 30 osôb - terasa v sezóne

Reštaurácia je pomenovaná podľa cisára Ashoka. Stručný popis nájdete nižšie.

Ako každý indický kráľ aj Ashoka bol zamilovaný do indického jedla.

Ashoka sa narodil v roku 265B.C. Bol vnukom Changragupta Maurya a počas svojej vlády, vládol dvom tretinám indického subkontinentu. Bol jeden z najznámejších Mauryjských kráľov a taktiež bol jeden z najmocnejších indických vládcov.

Hlavné mesto jeho ríše bola Pataliputra (dnes známe ako Patna), kde býval aj Buddha.

Ashoka bol veľmi statočný a zároveň bol aj dobrým správcom. Trón získal po kráľovej smrti aj keď bol jeho mladším synom, lebo ho miloval a rešpektoval jeho ľud a aj ministri krajiny. V roku 268B.C. bol Ashoka korunovaný kráľom Magadha.

Po 8. rokoch vládnutia Ashoka zaútočil na Kalinga (Orissa) aby si ju privlastnil. Toto bola jeho prvá a zároveň aj posledná bitka. Aj keď Ashoka vyhral, tak bol zhrozený smrťou toľkých vojakov.

Táto skúsenosť ho zmenila a Ashoka prisahal, že už nikdy nebude bojovať. Začal veriť v Budhizmus a sľúbil, že bude skúšať len cnostné akcie v budúcnosti. Po tom ako dodržiaval budhistické zásady sa z neho ideálny vládca, ktorý propagoval mieru v spoločnosti. Ashoka už potom navždy dodržiaval budhistické zákony – pravda, charita, láskavosť, čistota a dobrota.

Ashoka chcel aby jeho nasledovníci viedli ríšu presne ako on. Veril v mier a kľud a zakázal obetovať zvieratá. Okrem toho otvoril aj „kliniky“ pre vtáky a zvieratá. Vďaka jeho dobrote ho ľudia pomenovali Devanamapriya Priyadarshi.

Budhistické zákony boli vyryté do Ashokových stĺpov čím ďalej propagoval Budhizmus, Takzvané stĺpy Ashoka boli vyššie ako 40 stôp a extrémne ťažké. Ashoka sa snažil rozšíriť Budhizmus aj do krajín ako napr. Sýria, Egypt a Macedónsko, svojho syna Mahendra a dcéru Sangamitra poslal dokonca aj do Sri Lanky s týmto účelom.

Ashoka zomrel v roku 232 B.C. a je považovaný za jedného z najmocnejších vládcov v histórii indického subkontinentu.


( zdroj foto tripadvisor.sk )

Ashoka

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu