Kochova záhrada

Bartoňova, Bratislava
Bratislava

Kochova záhrada je chránený areál na Partizánskej ulici v Bratislave. Bola založená v tridsiatych rokoch 20. storočia ako súčasť sanatória MUDr. Karola Kocha. Zaujímavá je exotickou skladbou, výsadbovým plánom a celkovou architektúrou. Záhrada má vybudovaný bazén slúžiaci pôvodne pacientom, prvky drobnej záhradnej architektúry - lavičky, schodiská, vyvýšené miesta, odpočívadlá, sochy(sú predmetom snahy ľudí o ich záchrany a nahradenie replikami); množstvo chodníčkov, zákutí a elegantných terás robí toto miestom očarujúcim. Pre pokoj panujúci v tomto areáli je vyhľadávaným miestom rôznych vtákov, hniezdiacich v korunách stromov. Sadovnícky návrh záhrady spracoval a realizoval záhradník Arboréta v Mlyňanoch Jozef Mišák, preto sa často označuje ako „Malé Mlyňany“. Využil pestré členenie záhrady a vhodným rozmiestnením materiálu vytvoril na malej ploche veľmi pôsobivé dielo záhradného umenia. Pôvodne bolo v záhrade vysadených 120 druhov, foriem a variet drevín z toho 30 ihličnatých a 26 listnatých stálozelených cudzokrajných drevín. Záhrada vzniká v tzv. dendrologickom období, keď sadovníci vo výsadbe uprednostňovali dreviny.

Svah záhrady má sklon k severovýchodu a budova sanatória ho chráni pred studenými vetrami, čím sa vytvorili jedinečné mikroklimatické podmienky na pestovanie vždyzelených rastlín, nakoľko nedochádza k ich poškodzovaniu mrazom. Prednú vstupnú časť z Partizánskej ulice tvorí oporný múr s nástupným schodiskom. Za budovou sanatória sa nachádza oporný múr s viacstupňovou fontánkou. Nad oporným múrom sa rozprestiera hlavná časť záhrady prístupná z pravej strany budovy nástupným schodiskom ústiacim do centrálnej oddychovej plochy vyloženej kamennou dlažbou. Vľavo od schodiska je hlboký bazén, ktorý bol napojený na dômyselný vodný systém záhrady. Ľavá časť záhrady za budovou má charakter skalky a s pravou časťou je spojená sieťou sypaných chodníkov. V zákutiach na plošinách sú oddychové plochy doplnené sochami (Matka s dieťaťom, Milenci) a lavičkami. Nájde sa tu i kamenný stôl, nádržka na vodu a vázy. (zdroj: wikipedia, kochovazahra.sk)


(zdroj foto: kochovazahrada.sk)

Kochova záhrada

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu