Pálffyho kaštiel Vinosady

Modranská ulica 97 , Vinosady
Malé Karpaty

Popis : 


Barokový kaštieľ z roku 1776, v roku 1884 bol prebudovaný.
Svetlo zo zimnej záhrady si svojimi dvanásťmetrovými lúčmi kliesni cestu priamo ku vchodu do veľkolepej sály, v ktorej dominuje kozub. Oheň sa v ňom musí cítiť dobre, tak ako obyvatelia usadlosti zasa pri ňom.
Dokonalá práca popredných majstrov vrátila usadlosti vzhľad známy z čias jej zenitu. Genius loci preniká priestorom, oživuje drámy osudov najznámejších postáv našej minulosti., hľadá tých, čo v súčasnosti predstavujú jej budúcnosť.
Tam kdesi vzadu, za dvomi sklenými stenami, na terasu vybieha barokové schodište.

Aj napriek vonkajšej viacstupňovitosti hlavnej časti traktu, vnútorné členenie je symetrické. V zámockej kuchyni, tak isto ako aj v ostatných miestnostiach, nájdete najmodernejšie zariadenia. Ale umenie kuchárov sa neodkláňa od tradície. Naľavo od vestibulu je apartmán, absolútne komfortný a absolútne oddelený od vonkajšieho svetla. To nahradzuje svetlo umelé- krištáľové, šíriace sa z nádherného lustra.

Sála, nachádzajúca sa na prvom poschodí, je najexkluzívnejšou miestnosťou celého zámku. Aj jej dominantou je krb, ale ona celá predstavuje útočište pre vyhliadkovú vežu v rohu, ale aj slobodu terase, čo sa rozprestiera nad homôlkou zimnej záhrady.
V usadlosti v roku 1972 režisér Andrej Lettrich natočil niekoľko scén pre film Červené víno.
Cez moderné vitrážové okno na podeste schodišťa z parku preniká deň. Idete vyššie a vyššie, až sa dostanete pod samotnú strechu vežičky. Váš pohľad sa vznáša ponad hrebene Malých Karpát. Ako neprilipnúť k toľkej kráse?! A vôbec, celý dom sa javí ako výzva k životu. Zdá sa, že všetko sa nachádza vo vašich rukách.

(slovenskehrady.sk)

Pálffyho kaštiel Vinosady

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu