Rozhľadňa Devínska Kobyla

Devínska Kobyla
Bratislava

Rozhľadňa na Devínskej Kobyle v Bratislave, nad mestskou časťou Devínska Nová Ves je turistickou vyhliadkovou vežou celkom kuriózneho tvaru. Pripomína čosi ako modlivku, alebo bodliak. Symboly tunajšej fauny a flóry. Má viacero podlaží prepojených klasicky schodíkmi. Devínska Kobyla (514m), na ktorej vrchole sa rozhľadňa nachádza je zároveň najvyšším vrcholom Bratislavy a keďže je obklopená šírou rovinou, má potenciál ponúknuť ďaleké výhľady.

Doposiaľ bol tento potenciál zanedbávaný, možno aj preto, že na území vrcholu Devínskej Kobyly sa rozkladajú zvyšky raketovej základne z čias studenej vojny. Tá je dnes opustená a je sama o sebe kuriozitou. Z vrcholku sa preto bolo možné doposiaľ rozhliadnuť len zo zvláštnej kovovej pozorovateľne, ktorá však svojimi parametrami nedokázala poriadne prevýšiť okolité stromy. Výhľad tak bol značne obmedzený, ba v čase vegetácie až nezaujímavý. Turisti zvykli navštevovať skôr vyhliadku pod vrcholom Devínskej Kobyly. V mapách je označovaná ako Devínska Kobyla rázcestie.

Potenciál tohto vrcholu v podobe možnosti plných kruhových výhľadov na šíre okolie i rieku Dunaj bol impulzom postaviť tu konečne poriadnu rozhľadňu. A môžeme povedať, že výhľady z nej stoja naozaj za to! Západy slnka na vyhliadkovej veže na Devínskej Kobyle. Niečo nielen pre ťažkých romantikov.

Ako sa dostať k vyhliadkovej veži a parkovanie

Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle je ľahko a rýchlo dostupná. Variánt ako sa tam dostať je viacero. Záleží na akú túru máte chuť. Spomínaný kopec je pretkaný sieťou turistických lesných chodníkov, z ktorých každý ponúka niečo pekné. Dostanete sa sem z Dúbravky, Karlovej Vsi, Devína a Devínskej Novej Vsi. Je len na vás, ktorý variant si zvolíte. Najrýchlejšie je to z Dúbravky – Dúbravskej hlavice, kde trasu môžete prejsť aj s detským kočíkom.

Aby sme nezabudli, k rozhľadni sa veľmi dobre dostanete i na horskom bicykli. Pripravte sa však na strmejší kopec, ktorý nemusí byť pre každého. Najmä pre tých čo neradí šľapú kopce. Zjazd si naopak budete veľmi užívať :)

Trasa z Dúbravskej hlavice k rozhľadni na Devínskej Kobyle

Ak by ste sa chceli dostať na rozhľadňu čo najrýchlejšie, potom sa vyberte autom z Dúbravky na Dúbravskú hlavicu. Tu je možné i zaparkovať. Cesta autom na Dúbravskú hlavicu vedie po asfaltke, ktorú využívali vojaci z tunajšej, už nefungujúcej základne. Dostanete sa na ňu od dúbravského kulturáku a Lidla. Cesta je v mapách vedená pod príznačným názvom Vojenská cesta. Ide o poriadne strmú asfaltku a ak to tu nepoznáte, oplatí sa použiť navigáciu, aby ste sa ľahšie prekľučkovali menšími uličkami. My sme najskôr v Dúbravke trochu zablúdili, ale nakoniec sme tu správnu cestu našli.

Strmosť cesty pre autá môže byť problémom, ak tu nasneží. Na druhej strane, privedie vás blízko k základni, v ktorej je situovaná rozhľadňa. Celkom k nej sa však autom nebudete môcť doviezť. Buď môžete zastaviť na krajnici, alebo rozšírenej odstavnej ploche priamo pri asfaltke, pred závorou, ktorá vás už ďalej do kopca nepustí.

Z týchto miest môžete pokračovať pešo po asfaltke, alebo po červenej turistickej značke, ktorá je s ňou súbežná. K rozhľadni to môže byť poctivá polhodina pochodu. Od spomínanej závory až k rozhľadni je na asfalte značenie šedými a bielymi bodkami, ktoré vás spoľahlivo povedie.

Z Dúbravskej hlavice je to k vrcholu Devínskej Kobyly na skok. V poslednej tretine trasy je potrebné odbočiť z červenej značky na asfaltku vedúcu do mierne strašidelného, no na druhej strane značne zaujímavého areálu bývalej raketovej základne. Po tamojších cestách sa ľahko dostanete až k rozhľadni. Uvidíte pri tom kadečo pozoruhodné. Napríklad staré raketové silá.

Rozhľadňa Devínska Kobyla

Najlepšie zľavy v Bratislave a okolí

Bratislava CARD City&Region je oficiálnou destinačnou turistickou kartou, ktorá vám umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.
  • voľný vstup do múzeí a galérií
  • bezplatná prehliadka
  • neobmedzená doprava
  • ďalšie zľavy do výšky 50%
Kúpiť online


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu