Mr.

muoaytfi fiquotyn2018-05-19 03:14:26||cat /etc/passwd

1

Diskusia

Odoslať komentár

Galéria

AKTUÁLNE UDALOSTI
26. JÚL -11. MÁJ

... v all inclusive destinácii

Snívali ste aj tento rok o all inclusive dovolenke? Ako sa okúpete v osviežujúcej vode? Necháte sa unášať na vlnách pri chytaní bronzu? Ako budete deti učiť plávať? Ak to nepôjde pri mori, tak možno na slovenských Tahiti, ako už pred sto rokmi nazývali  #Slnecnejazera v Senci. Alebo na piesočných plážach mnohých jazier na Záhorí, kde si môžete dopriať aj pivný kúpeľ. Alebo sa len osviežiť lahodným nápojom, #remeselnepivovary určite neprehliadnete.Alebo ste snívali, že navštívite miesta s dávnou históriou? Tak, ako si #korunovacnemesto zamilovala aj Mária Terézia? Alebo sa len tak poprechádzať v majestátnych palácoch šľachticov, či si oddýchnuť v pivniciach plných preslávených vín? V Malých Karpatoch sú stále #otvoreneviechy. A keď dostanete chuť na poriadnu hostinu, #kralovstvohusaciny je určite miesto, kde sa doslova pooblizujete.Chystali ste sa aj vy, že namiesto sladkého ničnerobenia urobíte niečo pre svoje zdravie? Na nenáročnej túre za sprievodu upokojujúcej melódie v korunách stromov. Ak snívate o pevných ramenách, chyťte sa pádla na Morave, veľkom či Malom Dunaji. Ak o pekných lýtkach, sadnite na bicykel. Po rovine, alebo do kopca a z kopca. Len na vás záleží. Rovnako, či využijete možnosť nakuknúť aj za hranice. Lebo aj do Rakúska či Maďarska je to z Bratislavy doslova len na skok.Možno sme snívali o dovolenke, akú si tento rok nemôžme dovoliť. Ale, čo keď to bol naozaj iba sen? Čo keď si môžeme užiť dovolenku, o akej sa nám ani len nesnívalo? Ak sa ani vám nesnívalo, že by ste raz mohli stráviť svetovú dovolenku v bratislavskom regióne, tak sa presvedčte, že to možné je. Skutočná #allinclusive destinacia, kde je všetko #lennaskok. Kde nepotrebujete auto, lebo s #bratislavacard môžete mať zdarma aj celú verejnú dopravu - z mesta na vidiek i z vidieka do hlavného mesta. A zároveň vám otvorí dvere aj do množstva ďalších zliav a bezplatných vstupov do múzeí. Pod rúškom nepoznaného sa skrýva množstvo pokladov hodných objavovania. Že neveríte? Presvedčte sa na vlastnej koži. Radi vás tu privítame a pohostíme.Najaktuálnejšie informácie nájdete vždy na našom FB @bratislavaregion.travel.
28. MÁJ -21. APR

... do vinárskeho kraja

Či už ste sa tento rok chystali alebo len snívali o výlete za vínom do niektorej slávnej európskej vinárskej destinácie, možno vás súčasná situácia odradila. Ale nebuďte smutní, prijmite pozvanie do "malého Bordeaux", veď je to len na skok. Malokarpatský vinársky región je plný zážitkov pre milovníkov vína či malebného vinohradníckeho kraja. Veď nejde len o pitie vynikajúceho vína. Na výletoch po historických mestách či známych dedinkách spoznáte brilantné farebné odtiene celého regiónu a podmanivé chute miestnych vín. Historicky najvýznamnejšími odrodami sú Veltlínske zelené, Rizling vlašský a Frankovka modrá, ale pozornosť si zaslúžia aj viaceré odrody novošľachtencov, najmä Dunaj či Devín.Ak to máte radi všetko kompaktne, tak v Malokarpatskom múzeuv Pezinku spoznáte históriu regiónu i pestovania viniča. Môžete sa zoznámiť so stáročnými drevenými lismi, nikde v Európe ich nenájdete viac na jednom mieste. A naučia vás, ako chutí víno v tme alebo pri rôznych farbách. To ste určite ešte nezažili.Keďže Malé Karpaty začínajú pri Dunaji, aj našu krátku cestu začneme tu: Najstaršie vinohrady v okolí dnešnej Bratislavy boli práve pri sútoku Dunaja a Moravy pravdepodobne už pred dvetisíc rokmi. Dnes je ale toto miesto preslávené najmä kvôli tradičnému ríbezľovému vínu. Určite ho treba ochutnať, keď sa budete vracať z majestátneho hradu Devín. Na opačnom konci hlavného mesta neobíďte račianskych vinárov, ktorí svojou preslávenou frankovkou vraj vyliečili aj ťažko chorú Máriu Teréziu. Viac vám porozprávajú vo vinárstve Víno Máťuš.  Z Rače je to už len na skok do neďalekého mestečka Svätý Jur opradeného históriou a vinicami. Za zmienku stojí určite návšteva Víno centra, vinotéky Bognár či Renesančného domu s vinárstvom Bažalík, kde si môžete vyskúšať, ako sa pečie chlieb alebo ochutnať domáci zákusok. Skutočným zážitkom je poučná adrenalínová jazda vinohradmi na Wine Safari. Už menej treba predstavovať preslávené vinárske mestá - Pezinok s práve vynovenýmZámkom Šimák s moderným vinárstvom v starobylej zámockej pivnici a Modru, v ktorej sa dá vybrať z desiatok miestnych vinárov, alebo ich vína prechutnať v spoločnej Malokarpatskej vinotéke. Kúsok za mestom, cestou na Červený Kameň, neprehliadnete najmodernejšie vinárstvo v regióne - Elesko Winerya Zoya Museum s preslávenou zbierkou obrazov Andyho Warhola. Ďalšie veľké vinárstvo Karpatská Perla v Šenkviciach ponúka okrem zážitku z vína aj krásny pohľad na okolie z vyhliadkovej veže.Kto preferuje ochutnávať a porovnávať mnohé vína naraz, môže navštíviť akcie, ktoré sa konajú počas roka a určite si nájde ten svoj dátum na návštevu napríklad Dňa otvorených pivníc, Dňa Svätého Urbana, Za vínom do Šenkvíc, Chute Malých Karpát. O ich termínoch sa dozviete, ak nám dáte like na našom FB, prípadne návštívte stránku zavinom.sk a online si zarezervujte degustáciu priamo u vinára.
15. JÚL -28. APR

... do histórie dávnej i nedávnej

Snívali ste, že navštívite miesta s dávnou históriou? Že položite aj vy nohu tam, kde pred dvetisíc rokmi kráčali starí Rimania, kde vynaliezaví Kelti razili zlaté mince a slovanské kniežatá strážili hranice Veľkomoravskej ríše? V Bratislave a blízkom okolí sa pod rúškom nepoznaného skrýva množstvo pokladov hodných objavovania. Ak dávate prednosť menej dávnej histórii, tak sa stačí poprechádzať po malebných staromestských uličkách Bratislavy. Posedieť si pod oknami palácov a meštianskych domov rôznych slohov z čias jej najväčšej slávy, keď bola takmer tristo rokov #korunovacnemesto a hlavné mesto Uhorska.Najmä vďaka Márii Terézii, ktorá si ho už vtedy zamilovala a zaslúžila sa o jeho veľkolepý rozvoj. Podobne môžete objavovať stopy budovateľského nadšenia jej manžela Františka Lotrinského v Holíči, Senici či Kopčanoch na Záhorí. Ale oplatí sa nezabudnúť aj na celkom nedávnu históriu, keď bola Bratislava obkľúčená Železnou oponou, jej zachované zvyšky môžete vidieť pod hradom Devín a popri rieke Morave. Odtiaľ je to už len na skok na Sandberg, svetoznámu paleontologickú lokalitu s možnosťou dozvedieť sa zaujímavosti o formovaní našej planéty v rôznych obdobiach.Závan histórie precítite aj pri výletoch na zámky, hrady či ich zrúcaniny. Určite neobíďte Bratislavský hrad a hrad Devín. V Malých Karpatoch majestátny hradČervený Kameň s krásnou expozíciou dobového nábytku, Pezinský zámok so zrekonštruovanými priestormi z čias Pálffyovcov, či Budmerický kaštieľ . Na Záhorí sa oplatí navštíviť Kaštieľ v Malackách s preslávenými Svätými schodmi, v Stupave kaštieľ s rozľahlým parkom vhodným na piknik a v Holíči monumentálny zámok s vodnou priekopou s možnosťou člnkovania. Ak sa rozhodnete pre pešie túry po malokarpatskom hrebeni, do cesty sa vám určite postavia zrúcaniny hradu Pajštún či Plaveckého hradu. Po túre zrelaxujte v niektorom z historických centier vinárskych mestečiek. Vo Svätom Jure, Pezinku, Modre alebo v Skalici na vás čakajú nie len zaujímavé pamiatky, ale aj pivničky a viechy miestnych vinárov, útulné kaviarničky a dobrá gastronómia. Bratislavský región je bohatý aj na tradičné remeslá, najznámejšie je keramikárstvo, ktoré môžete obdivovať v Modre v Múzeu keramickej plastiky alebo si dopriať aj vzrušujúci dotyk hliny na workshope v Modranskej Majolike alebo v Majolike-R v Pezinku-Grinave. Habánsku keramiku zase nájdete v Habánskom dvore vo Veľkých Levároch.Pre tých, ktorí hľadajú duchovné osvieženie, je ideálnym miestom Marianka, najstaršie mariánske pútnické miesto na Slovensku, len na skok od Bratislavy. O niečo ďalej je to do Šaštína a národnej Baziliky Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska.


Instagram

#bratislavaregion
Sleduj @bratislavaregion.travel a vlož do svojich fotiek hashtag #bratislavaregion.
Najlepšie fotky pridáme na náš účet!
Viac z Instagramu